top of page

Revolutia Computerelor Personale

Înainte de 1970, computerele erau mașini mari care necesitau mii de tranzistori separați  ce erau operate numai de tehnicieni specializați. Invenția microprocesorului a fost punctul culminant in istoria tehnologiei informatice. Acesta a fost inventat de Intel si numit chip-ul 4004, cu referire la numărul de caracteristici si tranzistori pe care îl avea. Acestea au inclus capacitatea de memorie, intrare / ieșire, control si capacitățile aritmetice / logice. Astfel a ajuns sa fie numit microprocesor sau microcomputer. Acesta devine unitatea centrala de procesare sau CPU a oricărui computer personal. Ca o curiozitate procesorul 4004 a fost folosit pe sonda Pioneer 10, lansata pe 2 martie 1972.
 


Potențialul microprocesoarelor a fost recunoscut atunci când Intel a introdus un procesor pe 8 biți, 8008, in noiembrie 1972. Apariția microprocesorului nu a inspirat nici o companie mare sa înceapă producția de computere personale.
 


In septembrie 1973, Radio Electronics a publicat un articol scris de Don Lancaster care descrie un "televizor de scris ", un terminal de calculator prin care te puteai conecta la un calculator mainframe. Mașina de scris TV a furnizat prima afișare a informațiilor alfanumerice pe un televizor comun.
 


In ianuarie 1975 MITS a venit cu ideea de a vinde un kit de computer. Kitul, care conține toate componentele necesare pentru a construi un computer Altair, sa vândut pentru 397 dolari, cu puțin mai mult decât costul de lista al microprocesorului Intel 8080 pe care la folosit. După asamblare nu a existat nici o tastatura, terminal video, cititor de casete de hârtie sau o imprimanta. Nu avea niciun software. Toate programele erau in limbaj de asamblare. Singura modalitate de a introduce programe a fost prin setarea comutatoarelor pe panoul frontal pentru fiecare instrucțiune, pas cu pas. Aceste companii mici de microcomputere au făcut primii pași către construirea unei industrii de calculatoare personale.
 


William ("Bill") Gates si Paul Allen au creat o versiune a limbajului de programare BASIC care putea rula pe noul computer personal. Aceștia au licențiat versiunea lor de baza la MITS si au început sa numească parteneriatul lor Microsoft. Microsoft Corporation a continuat sa dezvolte versiuni de baza pentru aproape fiecare computer care a fost lansat ulterior pe piața. Atunci când IBM a decis sa intre in competiția microcomputerelor personale in 1980, a cerut celor de la Microsoft un limbaj de programare si un sistem de operare, iar Microsoft era pe cale sa devina cea mai mare companie software din lume.
 


Stephen G. Wozniak si Steven P. Jobs, au împărtășit un interes comun in electronica. Wozniak a cumpărat unul dintre microprocesoarele timpurii, Mostek 6502 (realizat de MOS Technology), si la folosit pentru a proiecta un calculator. Produsul era de fapt doar o placa cu circuite imprimate. Nu avea o carcasa, o tastatura sau o sursa de alimentare. In curând modelul Apple II si succesorii in aceasta linie (Apple II +, Apple IIe si Apple Iic) au transformat Apple in cea mai importanta companie de computere personale din lume. In 1982, Apple a lansat pe piața Lisa, un calculator mult mai puternic, cu multe inovații. Lisa a folosit un microprocesor mai avansat, Motorola 68000. De asemenea, a avut un mod diferit de a interacționa cu utilizatorul, numit interfața grafica (GUI). GUI-ul înlocuiește liniile de comanda comune pe computerele anterioare cu pictograme grafice pe ecran care invocau acțiuni când sunt indicate de un dispozitiv de indicare portabil numit mouse. Lovitura au dat-o in 1984, când au lansat pe piața Macintosh ce a devenit un succes sălbatic si, făcând computerele desktop mai ușor de utilizat, a popularizat in continuare computerele personale.

Intrarea IBM pe piața a făcut mai mult pentru a legitima computerele personale decât orice eveniment din istoria industriei. Parteneriatul cu Microsoft Corporation pentru furnizarea sistemului de operare a dat roade. Microsoft a cumpărat un mic sistem de operare de la o alta companie pe care l-au transformat in PC-DOS sau MS-DOS. IBM si-a denumit noul produs IBM Personal Computer, care a fost rapid prescurtat in IBM PC. Acesta a fost un succes imediat, mai puternic decât alte computere desktop la acea vreme, a venit cu 16 kilobiți de memorie (expandabil la 256 kilobiti), una sau doua unități floppy disk si un monitor color opțional.
 


In 1985, Microsoft a lansat pe piața sistemul de operare Windows pe care l-au îmbunătățit, an de an,
ajungând intr-o poziție de monopol in industria sistemelor de operare.

ibm-pc.jpg
bottom of page